Czas na Świąteczne przepisy. Barszczyk Czerwony
Dodane przez Aleksandra Franc dnia 23 gru, 2013 o 07:48 PM | Jesteś w kategorii Przepisy | z 0 Komentarzy
Barszczyk czerwony to jeden z głównych potraw na Świątecznym stole.. Pamiętajcie mamy, że najlepszy ugotowany właśnie przez was. I choć z paczki są szybkie i smaczne.. nie ma nic bardziej sztucznego, pełnego chemii. Życzymy wam zdrowego i udanego barszczyku.
59331778637_jeifvuxxnvjexviuyney
Buraki – właściwości dobroczynne dla zdrowia

Burak to jarzyna będąca prawdziwą skarbnicą witamin i minerałów. Dostarczają nam wielu cennych pierwiastków, jak wapń, potas, fosfor, żelazo, magnez, kobalt a także witaminy A, C, B1. Są także źródłem kwasu foliowego. Nie tylko bulwy, ale i listki młodych buraków są bogate w witaminy (można je dodawać na przykład do zup). W jaki sposób działa na nas to warzywo? Oto najważniejsze właściwości buraków:

- działają odkwaszająco na organizm (mają charakter zasadowy), dlatego też są pomocne w walce ze zgagą – o tym, dlaczego tak ważne jest utrzymanie równowagi kwasowo – zasadowej

- zwiększają odporność (zaleca się picie soku z buraka w trakcie przeziębienia);

- dostarczają kobaltu, który bierze udział w tworzeniu czerwonych ciałek krwi, dzięki czemu są pomocne w leczeniu niedokrwistości;

- obniżają ciśnienie krwi;

- dostarczają kwasu foliowego, który spełnia dużo istotnych funkcji: m.in. wpływa pozytywnie na system nerwowy, działanie wątroby, żołądka, jelit;

- są wskazane dla osób odchudzających się, gdyż zawierają dużo błonnika i zwiększają przemianę materii.

Ze względu na powyższe właściwości warto jadać buraki. Powinny z nimi natomiast uważać diabetycy, gdyż buraki są bogate w cukier.

Składniki

  • 3-4 buraki
  • 1,3 l wody
  • 2 listki laurowe
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 kulki ziela angielskiego (opcja)
  • 1 kostka warzywna (rosołek w kostce lub tym podobne)
  • sól
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny

Czas: ok. 30 minut Ilość porcji: 4-5

Robimy, robimy ;)

obieramy buraczki i kroimy w kostkę,

zalewamy wodą, przyprawiamy według uznania i gotujemy. Przy użyciu odrobiny cytryny możecie zachować piękny kolor buraczka. By barszcz nie był za kwaśny możemy użyć cukru – oczywiście nie przesadzając ;)

Gotujemy do momentu kiedy warzywa staną się miękkie..

SMACZNEGO :)

 


Skomentuj

Musisz być zalogowany zaloguj się aby móć komentować.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej
Dowiedz się więcej