Pieczemy pierniczki
Dodane przez Dagmara Bandera dnia 20 gru, 2013 o 08:56 AM | Jesteś w kategorii Przepisy | z 0 Komentarzy

Pieczenie pierników, to świetna zabawa dla całej rodziny, a ugniatanie, wycinanie czy wałkowanie, rozwija dziecko pod wieloma względami. Dlatego nie traćcie czasu, podwijajcie rękawy i do dzieła!

Samemu zrobione pierniczki, smakują najlepiej!

Samemu zrobione pierniczki, smakują najlepiej!

SKŁADNIKI NA CIASTO:

1/2 kostki margaryny (125g)

3 szklanki mąki (500g)

1 szklanka cukru pudru (200g)

3/4 szklanki miodu (200g)

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 opakowanie przyprawy do pierników (20g)

2 łyżeczki kakao (15g)

Margarynę i pozostałe składniki ciasta włóżcie do miski i wszystko wymieszajcie mikserem. Następnie ciasto przełóżcie na podsypany mąką stół i zagniatajcie, aż będzie gładkie. Dobrze jest odłożyć ciastko na godzinę do lodówki. W tym czasie możecie zrobić lukier (Cukier puder wymieszajcie z odrobiną mleka lub soku z cytryny i utrzyjcie na bardzo gęstą, gładką masę. Tak przygotowany lukier rozłóżcie do kilku miseczek i zabarwcie dodając do niego odrobinę barwnika spożywczego.) Ciasto wałkujcie  i wycinajcie foremkami pierniczki. Ułóżcie je na wysmarowanej  płaskiej blaszce i pieczcie 8-10 minut w 180 st.C

Następnie udekorujcie całą rodzinką, wg uznania ;) Możecie przesłać nam zdjęcie Waszych dzieł, a my zamieścimy je na Facebooku!

SMACZNEGO!


Skomentuj

Musisz być zalogowany zaloguj się aby móć komentować.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej
Dowiedz się więcej