Domowe syropy
Dodane przez Dagmara Bandera dnia 18 gru, 2013 o 10:12 AM | Jesteś w kategorii Przepisy | z 0 Komentarzy

Przepis na syrop z cebuli:
Do przygotowania syropu potrzebne będą:
- 2 lub 3 duże cebule z krajowych upraw,
- stołowa łyżka cukru (zalecamy użycie naturalnego miodu)
- słoik

Sposób przyrządzenia leku jest bardzo prosty. Wystarczy pokroić na talarki cebulę, ułożyć ciasno w słoiku i posypać cukrem (lub polać miodem). Zakręcić szczelnie słoik i zostawić na jedną noc. Następnego dnia otrzymany sok wystarczy odsączyć (za pomocą sitka lub gazy) od cebuli. Uzyskany w ten sposób syrop jest gotowy do podania.

Syrop podajemy 2-3 razy dziennie po jednej łyżce. Lekarze zalecają podawanie syropu dzieciom powyżej 1 roku życia, ale wiele mam stosuje ten lek u młodszych dzieci.

Przepis na syrop z czosnku:
Do przygotowania syropu potrzebne będą:
- kilka ząbków
- sok z dwóch cytryn
- niewielka ilością przegotowanej, schłodzonej wody.

Należy zmiażdżyć kilka ząbków, a do powstałej masy wcisnąć sok z dwóch cytryn całość zalać niewielką ilością przegotowanej, schłodzonej wody. Miksturę przekładamy do ciemnego słoiczka, odstawiamy na kilka dni, odcedzamy. Powstały syrop pijemy trzy razy dziennie.

Przepis na syrop z buraków:

Do przygotowania syropu potrzebne będą:
- duży burak ćwikłowy
- 4 łyżki cukru

Dużego buraka ćwikłowego obieramy, kroimy w kostkę i zasypujemy 4 łyżkami cukru. Odstawiamy na jeden dzień, a następnie pijemy dwa razy dziennie.

Znacie inne przepisy? Napiszcie nam je !


Skomentuj

Musisz być zalogowany zaloguj się aby móć komentować.

Ta strona używa ciasteczek (cookies), dzięki którym nasz serwis może działać lepiej
Dowiedz się więcej